PROCEDURY OBOWIĄZUJĄCE NAUCZYCIELI I UCZNIÓW DOTYCZĄCE ORGANIZACJI ZAJEĆ PRAKTYCZNYCH WEDŁUG WYTYCZNYCH MEN, MZ I GIS W CENTRUM KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO W STARGARDZIE
§ 1
Do placówki może uczęszczać uczeń bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz gdy domownicy nie przebywają na kwarantannie lub w izolacji.
§ 2
Przy wejściu do budynku należy odkazić ręce płynem dezynfekującym.
§ 3
Należy ograniczyć w miarę możliwości przebywanie w CKZ osób z zewnątrz (obowiązuje je stosowanie środków ochronnych: osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk oraz osoby bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych).
§ 4
Jeżeli pracownik CKZ zaobserwuje u ucznia objawy, w szczególności: kaszel, gorączkę, należy odizolować ucznia w izolatorium, znajdujące się w budynku „A” oraz budynku „B” zapewniając min. 2 m odległości od innych osób. Należy niezwłocznie powiadomić rodziców/opiekunów o konieczności odebrania ucznia.
§ 5
Należy w miarę możliwości ograniczyć gromadzenie się uczniów oraz zachować dystans między uczniami znajdującymi się na terenie CKZ. W pomieszczeniach wspólnych (korytarz, szatnia, itp.) zanim uczeń wejdzie do sali ma obowiązek zakrycia ust i nosa.
§ 6
Obowiązują ogólne zasady higieny: częste mycie rąk (po przyjściu do placówki należy bezzwłocznie umyć lub zdezynfekować ręce), ochrona podczas kichania i kaszlu oraz unikanie dotykania oczu, nosa i ust.
§ 7
Uczniowie nie powinni wymieniać się podczas zajęć narzędziami. Uczeń posiada własne przybory szkolne, zeszyt lub podręcznik, które w czasie zajęć mogą znajdować się na stoliku ucznia, w plecaku lub szafce. Po każdym dniu zajęć, a w miarę możliwości po każdych zajęciach podłoga powinna zostać zdezynfekowana lub umyta detergentem. W trakcie przerwy pomiędzy zmianami należy wywietrzyć sale, części wspólne (korytarze), zdezynfekować powierzchnie dotykową oraz sprzęt i wyposażenie znajdujące się na sali. W przypadku korzystania przez uczniów z np. z tego samego urządzenia, narzędzi, z którego może korzystać więcej niż jedna osoba, należy ustawić dozownik z płynem dezynfekcyjnym oraz poinformować uczniów o konieczności zdezynfekowania ich przed skorzystaniem z danego narzędzia czy urządzenia.
§ 8
Należy ograniczyć do minimum opuszczanie pracowni przez uczniów. Uczniowie będą korzystać z wyznaczonych pomieszczeń (szatnie, jadalnie) na budynku „A” i „B”. Podczas przerw na zajęciach praktycznych w miarę możliwości oraz sprzyjającej pogody uczniowie będą spędzać je na świeżym powietrzu w odstępie min. 1,5 m od siebie. W innym przypadku przerwy będą spędzać na korytarzu, również w odległości 1,5 m od siebie. Nadzór nad młodzieżą w tym czasie pełnią dyżurujący nauczyciele.
§ 9
Szafki w szatniach po każdych zajęciach należy zdezynfekować. Każdy uczeń posiada własną szafkę. Uczniowie mają być wpuszczani grupami.
§ 10
Z jadalni uczniowie korzystają podczas przerwy. Przerwa na posiłek dla I zmiany jest w godzinach od 10.00 do 10.30, natomiast dla drugiej od 15.00 do 15.30. Krzesła rozstawione są 1,5 m od siebie. Na jadalni może przebywać maksymalnie 20 osób. Grupy będą wpuszczane co 15 minut. Po każdej przerwie pomieszczenie jadalni będzie wietrzone, a krzesła i stoły dezynfekowane.